Yalova Üniversitesi    yubitam@yalova.edu.tr 0 (226) 815 59 27

YÜBİTAM “SANAT VE TEKNOLOJİ” TEMALI ÇEVRİMİÇİ SEMİNER DÜZENLEDİ

Yalova Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (YÜBİTAM) 27 Nisan 2022 Çarşamba günü Bursa Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü Öğretim Üyelerinden Prof Sezin TÜRK KAYA ve Resim Bölümünden Doç. Meryem UZUNOĞLU ile Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Berna COŞKUN ONAN’ın konuşmacı olarak katıldığı “Sanat ve Teknoloji” üzerine çevrimiçi bir seminer gerçekleştirdi.

Seminerin ilk bölümünde söz alan Prof Sezin TÜRK KAYA özellikle yeni medya sanatı alanında bilgiler verirken, geçmişten günümüze sanatçıların farklı malzeme ve teknolojileri kullanarak ortaya koydukları sanat eserlerini tarihsel süreci ile birlikte örnekler vererek açıkladı. Özellikle 1990’lardan sonra internetin kullanımının yaygınlaşması ve teknolojinin hızla gelişmesine paralel olarak sanatın interaktif olması yönünde bir trendin olduğundan bahseden TÜRK KAYA, günümüzde bu tür sanat eserlerinin ortaya konulmasında bilgisayar mühendisliği, elektronik mühendisliği gibi farklı alanlarda disiplinler arası çalışmaların gerçekleştirildiğini ifade etti.

Seminerin ikinci bölümünde Doç. Dr. Berna COŞKUN ONAN malzeme olarak biraz daha geleneksel olan sanatın teknolojik üretim ve sergileme bazında bizi nereye götürebileceği konusunda örnekler verdi. “Günümüz Sergileme ve Üretim Olanaklarıyla Renk Alan Resmi” isimli çalışmasını anlatan COŞKUN ONAN obje yaratmak ve malzemeyi teknoloji ile birlikte kullanmak noktasında renk alan resimlerin teknolojiden hiç de uzak olmadığının altını çizdi.

Seminerin son kısmında söz alan Doç Meryem UZUNOĞLU ise zaman ile olan ilişkimizin sanatta nasıl irdelendiğine ve güncel teknolojileri kullanarak nasıl yansıtıldığına değindi. Zamanın farklı kültür ve coğrafyalarda farklı şekillerde algılandığını ve bunun sanatta farklı yöntemler uygulanarak ortaya konulduğunu ifade etti.  Özellikle 19. Yüzyılda fotoğraf makinesinin icadının, zamanın temsili ile ilgili yeni farkındalıkların oluşmasında ve başta sinematografi olmak üzere yeni yöntemlerin geliştirilmesinde etkili olduğuna işaret eden UZUNOĞLU, günümüzde performans ve video gibi zamansallığın merkezi olduğu sanat formlarını örnekler vererek açıkladı.

Katılımcılardan gelen soruların cevaplandığı seminerin son kısmında YÜBİTAM Müdürü Prof. Dr. Demet Aydınoğlu ve seminerin moderatörlüğünü üstlenen YÜBİTAM Arş. Gör. Serhat Çağdaş sunumundan dolayı Sn TÜRK KAYA, Sn COŞUN ONAN ve Sn UZUNOĞLU’na teşekkürlerini sundu.