Yalova Üniversitesi    yubitam@yalova.edu.tr 0 (226) 815 59 27

TÜBİTAK; AB Çerçeve Programları Yayını

AVRUPA BİRLİĞİ ÇERÇEVE PROGRAMLARI

Avrupa Birliği (AB) Çerçeve Programları Nedir?
AB Çerçeve Programları, Avrupa Birliği’nde çok uluslu araştırma ve teknoloji geliştirme projelerinin desteklendiği başlıca Topluluk Programı’dır. İlki 1984 yılında başlayan Çerçeve Programları (ÇP) çok yıllı programlar olup, kapsamı ve programa ayrılan bütçe miktarı her bir programda artış göstermektedir.
Çerçeve Programları’nın başlıca amaçları arasında, Avrupa’nın bilimsel ve teknolojik temelinin güçlendirilmesi, endüstriyel rekabetin desteklenmesi ve ülkeler arası işbirliğinin teşvik edilmesi sayılabilir. AB’nin Mart 2000’de yapılan Zirve Toplantısı’nda belirtilen ve Lizbon Stratejisi olarak adlandırılan strateji kapsamındaysa, AB’nin ’’dünyanın en dinamik rekabetçi bilgi temelli ekonomisi’’ olması hedeflenmiştir. Bütünleştirilmiş bir Avrupa Araştırma Alanı oluşturmayı hedefleyen ve 2002-2006 döneminde yürürlükte olan 6. Çerçeve Programı (6. ÇP) ve 2007-2013 yıllarında yürürlükte olacak 7. Çerçeve Programı (7. ÇP) AB’nin bu hedefe ulaşması amacıyla şekillendirilmiştir.

AB Çerçeve Programları Ne Değildir?
AB Çerçeve Programları ülkelere tahsis edilen maddi bir yardım değildir. Çerçeve Programları, AB’nin Lizbon hedeflerinin hayata geçirilmesine katkıda bulunacak ve Avrupa’da ekonomik ve toplumsal katma değer yaratacak ’’projelere’’ mali destek sağlar. AB Çerçeve Programları’na katılan ülkelere herhangi bir kota ayrılmamıştır. Mali destek, proje teklif çağrılarında belirtilen şartlara sahip projelerin hakemler tarafından objektif bir şekilde değerlendirilmeleri sonucunda verilir. Bu havuzdan pay almak isteyen tüzel kişiler, milliyetleri ve aday ya da asosye ülkelerde* yerleşik olmaları dikkate alınmaksızın yalnızca projelerinin başarıları temelinde desteklenirler. Diğer bir deyişle Çerçeve Programları’na katılan aday ya da asosye ülkeler, AB üye ülkeleriyle aynı haklara ve sorumluluklara sahiptir.

AB 7. Çerçeve Programı (7. ÇP) Nedir?
1 Ocak 2007’de başlayıp 2013 yılına dek yürürlükte olacak olan 7. ÇP, Lizbon hedeflerini gerçekleştirmek amacıyla, araştırmayla ilgili tüm AB girişimlerini ortak bir çatı altında toplamayı hedeflemektedir. 7. ÇP, Avrupa Araştırma Alanı’nı kurmayı hedefleyen önceki Çerçeve Programı’nın başarılarını daha ileriye götürmek ve Avrupa’da bilgi temelli ekonomi ve toplumu inşa etmek üzere oluşturulmuştur.
7. ÇP, İşbirliği Özel Programı, Fikirler Özel Programı, Kişiyi Destekleme Özel Programı ve Kapasiteler Özel Programı’ndan oluşmaktadır. Programlarla ilgili ayrıntılı bilgiye internet sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

7. ÇP ile Önceki Çerçeve Programları Arasındaki Farklar Nelerdir?
Kendinden önceki Çerçeve Programları’nın başarıları üzerine inşa edilmiş olsa da 7. ÇP, bir diğer Çerçeve Programı olmaktan öteye gidecektir. İçeriği, organizasyonu, uygulama yapıları ve yönetimsel araçlarıyla 7. ÇP, Lizbon stratejisinin yeniden uygulamaya sokulması için kilit rol oynayacaktır.
7. ÇP’de yer alan yeni unsurlar şunlardır:

  • Diğer Çerçeve Programlardan farklı olarak dört yıl yerine yedi yıl sürmesi
  • ’Araçlar’dan ziyade araştırma temalarına vurgu yapılması
  • Faaliyetlerin ve uygulama araçlarının basitleştirilmesi
  • Teknoloji Platformları ve yeni Ortak Teknoloji Girişimleri’nin faaliyetleri aracılığıyla Avrupa endüstrisinin ihtiyaçlarını karşılayan araştırma-geliştirmeye odaklanılması
  • Avrupa’nın en iyi bilimsel faaliyetlerine destek sağlayan Avrupa Araştırma Konseyi’nin kurulması
  • 4 Özel Program’da uluslararası işbirliğinin bütünleştirilmesi
  • Bilgi Bölgeleri’nin geliştirilmesi
  • Araştırma faaliyetlerine özel sektörün katılımını artırmak amacıyla risk paylaşımını içeren bir finansal yapının oluşturulması

Bunların yanı sıra, 7 tematik alana sahip olan 6. ÇP’den farklı olarak 7. ÇP’de, İşbirliği Özel Programı’nın altında 9 tematik alan bulunmaktadır. Tematik alanlarla ilgili bilgilere internet sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

7. ÇP’ye Katılmak Ne Gibi Faydalar Sağlar?
Oldukça büyük bir bütçeye sahip olan 7. ÇP, bilginin, yeteneklerin ve uzmanlığın ortaklaşa kullanılabileceği Avrupa çapındaki konsorsiyumlara katılma fırsatları sunmaktadır. 7. ÇP’ye katılanlar, Avrupa’da ve Avrupa dışında yeni ilişkiler ağı ve pazarlar kurma fırsatını yakalayıp teknolojinin en ileri noktasını hedefleyen projelere ortak olabileceklerdir.

7. ÇP’ye Kimler Katılabilir?
Çerçeve Programları’na, ulusal/uluslararası kanunlar ve AB kanunlarına göre kurulmuş tüzel ve gerçek kişiler başvurabilirler. Bu kapsamda, üniversiteler, araştırma merkezleri, kamu kurumları, sanayi kuruluşları ve sivil toplum örgütleri Çerçeve Programları’na katılabilirler. Ayrıca, tüzel kişiliğe sahip olan ya da olmayan KOBİ’lerin de başvuruları teşvik edilecektir.

7. ÇP’ye Katılabilen (Eligible) Ülkeler Hangileridir?
Herhangi bir ülkeden herhangi bir tüzel kişi 7. ÇP’ye katılabilmektedir. Ancak farklı ülke grupları için farklı katılım ve fonlama kuralları bulunmaktadır. Bu konuda ayrıntılı bilgi için Cordis sayfasını ziyaret ediniz.

7. ÇP’de En Az Katılımcı Sayısı Nedir’
Projelere minimum katılımcı sayısı ve aranan özellikler proje türüne göre değişmektedir. Çerçeve Programları’na yapılan tüm başvurularda aranan ana koşul, işbirliğidir. Programa dahil olan Aday Ülke kuruluşları, üye ülke kuruluşlarıyla aynı hak ve yükümlülüklere sahiptir. Minimum katılımcı sayısı sağlandıktan sonra projelere uluslararası örgütler ve 3. ülke kuruluşları da katılabilir.
Genel olarak, 7.ÇP projelerinde en az 3 farklı AB üyesi ülke ya da asosye ülkeden en az 3 bağımsız kuruluşun yer alması gerekmektedir.
Çalışma programında ICPC ülkelerinden* ortaklar alınması gereği belirtilmişse, 2 farklı AB üyesi ülke ya da asosye ülkeden ve en az 2 farklı ICPC ülkesinden olmak üzere 4 farklı ülkeden en az 4 bağımsız kuruluşun projelerde yer alması zorunludur.
Eşgüdüm ve destek eylemleri, araştırmacıların eğitimi ve kariyer gelişimlerini amaçlayan projelerde ise en az 1 tüzel kişinin bulunması gerekmektedir.

Ne Tür Projeler 7. ÇP İçin Uygundur?
7. ÇP tüm projelere destek sağlamaz. İlgili alanın Çalışma Programı’nda açıkça belirtilen öncelikli alanlarda hazırlanmış, uluslararası ortaklı ve inovatif (yenilikçi) araştırma ve teknoloji geliştirme (ATG) projeleri 7. ÇP için uygundur. 7. ÇP’nin hangi proje konularını kapsadığını ve sizin projelerinize uygun olup olmadığını web sayfamızdaki ilgili tematik alanm bölümlerini inceleyerek öğrenebilirsiniz.

Araştırma ve Teknoloji Geliştirme (ATG) Projesinde Yer Almadan 7. ÇP’den Faydalanmam Mümkün Olabilir mi?
7. ÇP’de ATG projelerinin yanı sıra, ATG projelerini destekleyici nitelikte tematik alanlar kapsamında hazırlanan eşgüdüm ve destek eylemi projeleriyle araştırmacıların eğitim ve kariyer gelişimlerini desteklemeyi amaçlayan projeler de desteklenmektedir. Bu programlarla ilgili ayrıntılı bilgiye web sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

7. ÇP Sizin İçin Uygun Mudur? Test Edin!
Projelerde dikkat edilmesi gereken çeşitli hususlar vardır. Aşağıda yer alan sorulara ne kadar çok ’evet’ cevabı verirseniz, projeniz Çerçeve Programları’na sunulmak için o oranda uygun olacaktır.

  • Projeniz Avrupa odaklı mı’
  • Projeniz Avrupa’nın hali hazırda bulunduğu bilimsel-teknolojik duruma katkıda bulunuyor mu’ Proje sonuçlarının Avrupa’ya faydaları olacak mı’
  • Projeniz yenilikçi mi’
  • Araştırma projeniz kurumunuzun öncelikleri ve çalışma alanı açısından gerçekten önemli mi’
  • Araştırma projenizi kullanılabilir ticari bir çıktı elde etmek ya da yeni bilgi ve en iyi uygulamayı üretmek için mi yürütüyorsunuz’
  • Projeniz çok ortaklı olmaya müsait mi ve bundan faydalanabilecek mi’
  • Avrupa’daki diğer kuruluşlarla işbirliğinden faydalar elde edebileceğinizi düşünüyor musunuz’ (daha büyük pazarlara açılmak, risk paylaşımı, yeni irtibatlar ve yeni uzmanlıklar bağlamında)
  • Büyük sorumluluk alacağınız bir konsorsiyumda çalışabilir misiniz’
  • Fikri mülkiyet hakları da dahil olmak üzere proje çıktıları konusunda müzakereler yürütmeye hazır mısınız’
  • Proje teklifi sunulması ve projenin yürütülmesi aşamalarında Avrupa2nın dört bir yanından konsorsiyum ortaklarıyla görüşmeler yürütmek için gerekli yönetimsel zaman ve kaynak ayırmaya hazır mısınız’
  • Hibenin alınması halinde yönetimsel sorumlulukları yüklenmeye hazır mısınız’
  • Kuralların karmaşık, prosedürlerin uzun ve başarı oranının oldukça düşük olduğu rekabetçi bir ortamda proje teklifinizi sunmaya hazır mısınız’
  • 2 ila 5 yıl sürecek bir projede yer almaya hazır mısınız’
  • Projeye kendiniz yatırım yapmaya hazır mısınız’

7. ÇP’de Finansman Almak İçin Uygun Şartlar Nelerdir?
7. ÇP’de alacağınız mali destek oranı, gerçekleştirdiğini proje tipine göre değişiklik göstermektedir. Proje tiplerinin detayına internet sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
Diğer taraftan, aşağıdaki şartlardan herhangi birini sağlayan tüzel ya da gerçek kişiler Komisyon’dan mali katkı alabilirler:

  • AB üye ülkesi ya da asosye ülkede ya da Topluluk kanunlarına göre kurulmuş,
  • Avrupa ile ilgili uluslararası kuruluş,
  • Uluslararası İşbirliği Ülkeleri’nde kurulmuş tüzel kişiler.

Aşağıdaki şartlardan herhangi birini sağlayan masraflar, Komisyon tarafından geçerli masraflar olarak kabul edilir:

  • İlgili alanda ya da çalışma programındaki hükümlerle belirlenmişse,
  • Projenin ilerleyebilmesi için gerekliyse,
  • İkili bilimsel ve teknolojik anlaşmayla ya da Topluluk ve kuruluşun ülkesi arasındaki anlaşmayla belirlenmişse.

Komisyon tarafından geçerli kabul edilecek masraflar:

  • Gerçek masraflar olmalıdır.
  • Sonuç raporlarının masrafları dışında proje süresi içerisinde gerçekleşmiş olmalıdır.
  • Ekonomik olmalıdır.
  • Ortak kuruluşun kendi muhasebe sisteminin kuralları çerçevesinde yapılmalıdır ve muhasebe kayıtlarında bulunmalıdır.
  • Projenin amaçlarına erişmek için yapılmış olmalıdır.

Finansman konusunda daha ayrıntılı bilgiye internet sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

7. ÇP’ye Nasıl Başvurulur?
Komisyon, ilgili özel program ve çalışma programlarında belirtilen öncelikler kapsamında yılda bir ya da 2 defa proje teklif çağrıları açmaktadır. Çağrılar, 7. ÇP özel bilgi kanalları, internet sayfaları, üye ve aday ülkelerde bulunan ulusal irtibat noktaları aracılığıyla duyurulmaktadır. Çağrılara internet sayfamızdan ve CORDIS’ten ulaşabilirsiniz.
Projenizin bu çağrılarda belirtilen önceliklere uyması ve çağrıda belirtilen tarihten önce Komisyon’a sunulması gerekmektedir. Projelerin, 6. ÇP’de kullanılan ’’Elektronik Proje Teklifi Sunma Sistemi - EPSS’’ aracılığıyla sunulması 7. ÇP’de bir kural olacaktır. EPSS ile ayrıntılı bilgiye CORDİS’ten ve/veya internet sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
Başvurunuzu yaptıktan sonra, projeniz bağımsız uzmanlar tarafından değerlendirilir ve sonucu proje koordinatörüne Komisyon tarafından iletilir.

7. ÇP’de Proje Değerlendirme Süreci Ne Kadar Sürmektedir?
Avrupa Komisyonu’na sunmuş olduğunuz projenizin Komisyon’un eline geçtiğine dair ’alındı belgesi (acknowledgement of receipt)’ yaklaşık 3 hafta içerisinde proje koordinatörüne iletilir. Değerlendirme süreci yaklaşık 5-8 hafta sürmektedir. Projeniz desteklenmek üzere seçildiği taktirde Komisyon ile görüşmeler başlamaktadır.

Tüm Süreç Ne Kadar Sürmektedir?
Projenizi hazırlamaya başladığınız zamandan kontrat imzalama aşamasına kadar geçen süre 1 yılı bulabilmektedir. Ancak süre daha kısa da olabilmektedir.

7. ÇP İle İlgili En Güncel Bilgilere Nereden Ulaşabilirim?
7. ÇP ile ilgili en güncel bilgilere CORDİS’ten ve/veya internet sayfamızdan ulaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra, iletişim bilgilerine web sayfamızdan ulaşabileceğiniz her bir alandan sorumlu Ulusal İrtibat Noktalarıyla da irtibata geçebilirsiniz.
7. ÇP’ye yönelik her türlü sorunuzu fp7@tubitak.gov.tr adresine yönlendirebilirsiniz.
 

Ayrıntılı bilgi için;

http://www.fp7.org.tr/

Açılan çağrılar için;

 

Havacılık ve Hava Ulaştırması Başarı Öyküsü: ALICIA

Hava şartlarına bağlı gecikmeleri %20 oranında azaltmak için her koşulda çalışma kapasitesi, yeni teknoloji ve uygulamalara uyumlu yeni bir kokpit mimarisi geliştirilmesinin amaçlandığı ALICIA projesi 2009 yılında başlamış olup projenin 2013 yılında bitmesi öngörülmektedir.

https://www.fp7.org.tr/home.do?cid=22994

 

https://www.fp7.org.tr/home.do?cid=22647
https://www.fp7.org.tr/home.do?cid=20287

https://www.fp7.org.tr/home.do?cid=22468

https://www.fp7.org.tr/home.do?cid=22994

https://www.fp7.org.tr/home.do?cid=22944

https://www.fp7.org.tr/home.do?cid=23008 

https://www.fp7.org.tr/home.do?cid=23031

https://www.fp7.org.tr/home.do?cid=23029

https://www.fp7.org.tr/home.do?cid=23026